Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Agrícol presenta una exposició sobre El Compromís de Casp

El Centre Artístic del Penedès ha creat una mostra sobre El Compromís de Casp, un dels moments importants de la història de Catalunya i un fet cabdal per a comprendre el present.

Comissariada per l’historiador i membre de la seva junta, Fèlix Villagrasa, també ha comptat amb el professor d’història Jordi Vidal com a assessor. Dissenyada per Jordi Llongueras, consta de 8 plafons amb “força lletra”, com ha reconegut el seu comissari, i imatges, algunes de les quals són originals.

La mostra arrenca amb una contextualització històrica dels fets i repassa el regant dels dos últims reis catalans, l’arribada de la pesta negra, l’expulsió dels jueus, l’afebliment de Catalunya, la seva crisi dinàstica fins a la derrota militar dels dos bàndols i finalment, El Compromís de Casp, signat el 1412, i l’entronització de Ferran d’Antequera.

Segons Fèlix Villagrasa, per entendre el 1714 cal conèixer els aspectes essencials d’El Compromís de Casp, signat 300 anys abans. Un fet històric que té “molt de suc” i “explica el país d’avui”.

 

La mostra, que Villagrasa ha preparat en els darrers 9 mesos, pretén aportar llum sobre aquests esdeveniments.

El regidor de Cultura, Raimon Gusi, present en la inauguració de l’exposició, animava els vilafranquins a visitar-la, sobretot als més joves.

L’exposició va adreçada a tots els públics i especialment als escolars d’ESO i Batxillerat, que estudien la Catalunya medieval.

El Compromís de Casp. Els inicis del poder castellà a la Catalunya medieval (1410-1412) es pot visitar a l’Agrícol fins al gener de 2015.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: